Stel, je loopt in je werkende leven tegen een aantal problemen aan en wellicht heeft iemand je wel eens attent gemaakt op de mogelijkheid van autisme.

Je vindt het bijvoorbeeld niet altijd even gemakkelijk om iets wat je hebt bedacht daadwerkelijk uit te voeren. Je vindt Het Nieuwe Werken uitermate lastig met al die flexplekken in een open ruimte. Vaak kom je heel vermoeid thuis en heb je geen puf meer om nog iets anders te doen dan eten koken en tv kijken. Of wellicht vind je het aangaan van nieuwe contacten lastig? Maak je jou helemaal niet blij met een uitnodiging voor een feestje waar je niemand kent? In de loop van je werkende leven ben je vermoedelijk al een paar keer uitgevallen met burn-out achtige verschijnselen?

Zelf heb je waarschijnlijk op autisme gegoogeld en al eens een test ingevuld. Het zou zomaar kunnen… maar wat doe je dan? Ga je een traject in om mogelijk een diagnose te krijgen of niet?

Diagnosetraject ingaan: de voordelen

• Duidelijkheid kan veel waard zijn. Je krijgt bevestiging en inzicht in tot nu toe onverklaarbare dingen. Dat bijvoorbeeld het niet kunnen filteren van geluid maakt dat je je zo vermoeid voelt. Duidelijkheid geeft je rust en daardoor meer energie.

• Met een diagnose kun je gericht hulp krijgen. Door psycho-educatie (‘wat betekent autisme voor mij in het dagelijks leven’) krijg je handvatten om je leven in te richten op een manier die bij je past. Je leert jezelf beter kennen en begrijpen en weet beter weet hoe het autisme zich bij jou uit. Dat is immers bij iedereen anders.

• Als anderen, bijvoorbeeld je leidinggevende of collega’s weten van je diagnose, kunnen ze er ook rekening mee houden. De inhoud of aanpak van je werk kan beter op jou worden aangepast. Ze begrijpen je beter en jij hoeft misschien wat minder op je tenen te lopen.

Diagnosetraject ingaan: de nadelen

• Een diagnosetraject verloopt via de huisarts en een GZ-psycholoog of psychiater. Daar heb je veel intensieve gesprekken en testen. Vraag je af of je dat wilt. Dit kan vermoeiend zijn.
• De gesprekken kunnen veel bij je losmaken, bijvoorbeeld over vroeger en hoe dingen zijn gegaan. Sta erbij stil of je dat wilt.
• Met een diagnose kun je het gevoel krijgen een ‘stempel’ te krijgen. Dat mensen je anders gaan zien, niet voorbij het autisme kunnen kijken. Helaas komt het in de praktijk voor dat mensen een vooroordeel hebben bij ‘autisme’ dat in werkelijk niet klopt.

Niet zwart-wit

Kortom, er is geen eensluidend antwoord te geven of je bij een vermoeden van autisme al dan niet de bevestiging door middel van een diagnose zou moeten zoeken. Dat is voor ieder individu in zijn of haar situatie anders. Maak voor jezelf de afweging of praat er eens over met iemand die dichtbij je staat en vertrouwt. Twee weten meer dan één.

Coaching van mensen met (vermoedelijk) autisme

Stel dat je je werk nu redelijk tot goed doet. Je functioneert in ieder geval voor de buitenwereld naar behoren. Dan hoeft het voor jou geen meerwaarde te hebben om een officiële diagnose te stellen. Het kan wel meerwaarde hebben om samen eens te kijken of je je werk op een manier kunt doen die nóg beter bij je past, waardoor je minder vermoeid thuiskomt en je je beter voelt op je werk. Zoek je hierin ondersteuning? Ik heb veel ervaring met mensen die al dan niet zijn gediagnosticeerd met autisme. Mail naar info@corriebreeman.nl of bel 06 111 255 82