Denk jij ook wel eens: ‘Waarom zeg ik nou niet gewoon dat ik het niet wil’? Je hebt ergens geen zin in, geen tijd voor of je weet dat het écht niet goed voor je is, maar je stemt toch toe dat je die klus in het weekend klaart. Voor je het weet heeft je collega, je partner, die goede opdrachtgever, je vriendin je weer overgehaald om je toch mee te gaan naar dat vervelende feestje of om die ‘urgente’ vergadering in te plannen. Balen! Hoe komt dat toch?

Waarom is het zo lastig om ‘nee’ te zeggen?

Voor de meeste mensen is ‘nee’ zeggen best ingewikkeld, want:

  • Je wilt het de ander naar de zin maken. De meeste mensen vinden het gewoon fijn om het de ander naar de zin te maken en aardig gevonden te worden. Dat is heel begrijpelijk.
  • Velen van ons zijn ermee opgevoed; met de gedachte dat als je iets voor de ander doet, dat dat goed is. En dat als je dat niet doet er snel gedacht (of hardop gezegd) kan worden dat je egoïstisch bent.
  • Je bent bang om niet te voldoen aan verwachtingen. De ander is je manager of goede opdrachtgever, waardoor het lastig kan zijn om nee te zeggen. Je bent bang die grote opdrachtgever te verliezen of niet aan verwachtingen te voldoen.
  • Je bent bang voor gedoe en discussies. ‘Ja’ zeggen scheelt een hoop gedoe. Je bent bang voor vervelende discussies. omdat je weet van jezelf dat je daar niet goed mee om kunt gaan.
  • Automatisme om ‘ja’ te zeggen. Vaak heb je al ‘ja’ gezegd, voordat je überhaupt goed had nagedacht of je dit wel wilde. Het is er in de loop van je leven meer ingeslopen om automatisch ‘ja’ te zeggen dan ‘nee’.

Tussen je oren

In de kern is er natuurlijk niet veel mis mee om aardig gevonden te willen worden door een ander of iets voor een ander te doen. Maar, wanneer je dit te vaak doet zonder dat je dit zelf écht wilt, ga je over je eigen grenzen heen. Je offert je eigen energie op ten gunste van anderen. Dit schaadt jezelf en de verhouding met anderen, vooral op de langere termijn.
Het goede nieuws is: wat je ook doet, het is onmogelijk dat iedereen je aardig vindt! De eis om aan de verwachtingen van anderen te willen voldoen, zit vooral tussen je eigen oren. Dat betekent dus ook dat je er zelf iets aan kunt doen!

‘Nee’ zeggen schept duidelijkheid voor anderen én jezelf

Sommige mensen voelen zich schuldig als ze ‘nee’ zeggen of voor zichzelf opkomen. Maar realiseer je dat niet ‘nee’ zeggen óók tot een schuldgevoel kan leiden. Soms beloof je iets aan anderen, wat je niet altijd waar kunt maken. Vaak niet naar jezelf, soms ook niet voor die ander. En daarover voel je je dan ook weer schuldig.
Als jij echter op een duidelijke en vriendelijke manier ‘nee’ kunt zeggen, zul je zien dat de ander die duidelijkheid meestal waardeert. Immers, ze weten precies waar ze aan toe zijn. En jijzelf ook. Dit opent mogelijkheden voor overleg over een alternatief.

Wanneer je in staat bent aan te geven wat je wel en niet wilt, zul je gaan ervaren dat je meer aan jezelf toekomt en je positiever voelt. Dit vraagt wel van je dat je de overtuiging hebt of krijgt dat je altijd ‘nee’ mág zeggen op verzoeken van een ander. Jij verwacht toch ook niet van een ander dat die altijd op jouw verzoeken in gaat?

Hoe zeg je op een vriendelijke manier ‘nee’?

Goed ‘nee’ zeggen vraagt van jou dat je weet wat je wilt. Immers, als je dat niet weet, weet je ook niet waar je ‘ja’ of ‘nee’ op zegt. Daar begint het allemaal mee. Hoe kun dit helder krijgen? Dit kun je doen door een planning te maken, bijvoorbeeld door te weten wat je wilt met je vrije tijd. Maar ook door bijvoorbeeld je ambities helder te hebben. Wat wil ik in mijn onderneming of mijn baan en wanneer is het dan wel en niet oké om ergens ‘ja’ of ‘nee’ op te zeggen? Met welke mensen wil ik mij omringen en met wie liever niet?

Drie varianten van NEE

Tot slot een rijtje tips wanneer je voor jezelf hebt besloten dat je ‘nee’ wilt zeggen.
Er zijn drie varianten in ‘nee’ zeggen:

1. Direct weigeren
Zeg direct ‘nee’ en kijk de ander daarbij in de ogen. Zeg het op een vriendelijke en besliste manier. Je kunt je weigering al dan niet toelichten, dat is zeker geen verplichting. Bijvoorbeeld: ‘Ik vind het leuk dat je me vraagt om mee te gaan naar het feest, maar voor vanavond heb ik al andere plannen.

2. Weigeren met een alternatief‘Nee’ zeggen hoeft niet altijd een afwijzing te zijn. Je kunt ook een alternatief voorstellen of de ander het gevoel geven mee te denken met zijn probleem. Dit kun je bijvoorbeeld doen door te antwoorden in de trant van: ‘Ik kan het wel doen, maar dat betekent dat ik achter raak met waar ik nu mee bezig ben.’ Of: ‘Ik zou het graag voor je willen doen, maar ik kan er helaas pas aan beginnen als ik … af heb. Dat zal … worden.’ Of: die belangrijke opdracht wil ik voor 100% doen, zoals je dat van me gewend bent. Dat kan nu niet, maar dan en dan wel.’

3. Weigeren om direct antwoord te gevenVraag bedenktijd als je het gevoel hebt dat je wordt overrompeld door een verzoek. Dit kan 5 minuten, een dag of een week zijn. Dit is vooral handig voor je als je de neiging hebt snel ‘ja’ te zeggen. In antwoord op de vraag of je morgen wilt notuleren vanwege een zieke collega, kun je bijvoorbeeld zeggen: ‘Laat me er even over nadenken en bekijken wat er morgen nog meer moet gebeuren. Ik kom er binnen een uurtje bij je op terug.’

Voor alle varianten geldt:

  • Let op de reactie van de ander, toon daar begrip voor, maar laat je niet meeslepen als je dat niet wilt.
  • Niet zozeer wát je zegt maar de manier waaróp je iets zegt bepaalt hoe jouw ‘nee’ overkomt.

Ontdekken wat het voor jou soms lastig maakt om ‘nee’ te zeggen en leren hoe je dit beter onder de knie kunt krijgen? Neem contact op via info@corriebreeman.nl

Corrie Breeman Professional organizer, coach en trainer. Helpt je om je werk en leven effectiever te organiseren, waardoor je kunt focussen op zaken die écht belangrijk voor je zijn.

Melding nieuwe blog ontvangen?

Wil je een mail ontvangen als ik een nieuw blog heb geplaatst? Laat dan hieronder je naam en e-mailadres achter.

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.