Vroeger, op de middelbare school leerde ik mijn proefwerken het liefst ’s ochtends vroeg; om 5 uur de wekker, in mijn pyjama aan het bureau en stampen maar. Natuurlijk was het voor mij het fijnst als het proefwerk gelijk het eerste of tweede uur werd gegeven. Dan was ik er snel vanaf. Nog steeds doe ik het liefst mijn concentratiewerk in de ochtend. Dan is mijn hoofd nog leeg en ben ik helder.

Nachtbraker of vroege vogel?

En wat voor iemand ben jij? Iemand die, net als ik die het liefst het denkwerk in de ochtend doet? Of ben je iemand die pas na vijf uur in de middag echt op gang komt? Ongeveer 10-15% van de mensen is een uitgesproken ochtend- of avond mens. Hoe meer je hier rekening mee houdt of kunt houden, hoe effectiever je zult werken.

Pieken en dalen

Iedereen heeft een bioritme of innerlijke klok, met ‘circadiaanse ritmes’. Gedurende de dag worden bepaalde hormonen afgescheiden die zorgen voor veranderingen in je hartritme, bloeddruk en lichaamstemperatuur. Dit maakt dat je op bepaalde tijden van de dag alerter en energieker bent dan op andere tijden van de dag. In het algemeen stijgt je aandacht tijdens de ochtenduren tot de vroege namiddag. Aan het begin van de middag heeft vrijwel iedereen een dip. Tussen 16 en18 uur stijgt de energie bij de meeste mensen weer.

Leuke weetjes

Dankzij onderzoek weten we nog meer over bioritme*:

  • Het korte-termijn-geheugen is het beste in de vroege morgen, het lange termijn geheugen is beter in de middag (zou ik daarom zoveel zijn vergeten van wat ik op de middelbare school leerde?).
  • De oog-hand-coördinatie is het beste in de middag. Doe je bv. gedetailleerd restauratie/ handwerk? Dan gaat dit beter in de middag.
  • Al onze zintuigen (zicht, smaak, reuk, gehoor, etc.) zijn het scherpst in de schemeruren.

Wat betekent dit voor jou en je timemanagement?

Biologisch gezien zijn er ‘richttijden’, waarin je bepaalde taken het best kunt doen. Maar daarbinnen is het ook weer individueel bepaald. Onderzoek daarom allereerst voor jezelf wanneer jij energiepieken en -dalen hebt. Dit kun je doen door gedurende een paar dagen bij te houden op welke uren je je energiek voelt en wanner je een dips voelt. En dat gebruik je dan in je dagplanning:

  • Tijdens de pieken doe je taken waarin veel van je denkvermogen of creativiteit wordt gevraagd. Maar ook taken die vragen om beslissingen of taken die je lastig vindt. Voor al dit soort taken heb je energie en concentratie nodig.
  • Doe routinetaken na de lunch: bv. mails verwerken of eenvoudige taken die je bij wijze van spreken ‘met je ogen dicht’ kunt doen.
  • Voor de meeste mensen geldt: denk in de ochtend, praat in de middag. Overleg eens met je collega’s of ze dit ook zo ervaren en of die standaard dinsdagochtendvergadering niet naar de middag kan worden verplaatst?
  • Ga wat later lunchen. Iemand die rond 7 uur opstaat, heeft tussen 11 en 13 uur de meest productieve uren. Zonde om dan te pauzeren.
  • Beginnen met denkwerk betekent niet beginnen met het lezen en beantwoorden van mail, wat veel mensen automatisch doen. Ervaar hoeveel meer werk je hiermee gedaan krijgt.
  • Plan tussen 16-18 nog een taak waar je energie voor nodig hebt. De meeste mensen hebben dan nog 2 productieve uren.
  • Mocht je werken met flexplekken, zorg er dan voor dat in je beste uren op een plek zit waar je geconcentreerd kunt werken en je energie dus maximaal in kunt zetten. Veel mensen verliezen hun kostbare energie in de kantoortuin tijdens hun meest productieve uren.
  • Weet je van jezelf dat je prikkelgevoelig bent? Werk dan zeker niet in een café of open ruimte aan het einde van de middag. Want dan zijn je zintuigen op z’n scherpst.

Je zult ervaren dat wanneer je je taken beter afstemt op je natuurlijke bioritme, je veel meer gedaan krijgt, je energieker voelt en bovendien vrolijker zult zijn.

Succes!

*Bron: Ron Witjas, De Tijd van uw leven